Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Το Παιδαγωγωγικό μας Πρόγραμμα

Μαθηματικά
Λόγος-Ελληνική Γλώσσα-Φύση-Ιστορία-Έθιμα
Φυσικές Επιστήμες
Αγγλικά
Συναισθηματική Νοημοσύνη
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Αισθητική Αγωγή-Εικαστική Έκφραση
Θεατρικό Παιχνίδι-Παιδαγωγική Θεάτρου
Μουσική Αγωγή
Η/Υ-Τεχνολογία
Μουσειακή Αγωγή
Ψυχοκινητική Αγωγή
Αθλητικές Δραστηριότητες
Ρυθμική & Ενόργανη Γυμναστική με στοιχεία Χορού
Πολεμικές τέχνες
Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff

Εμπειρίες & γνώση

Εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες των παιδιών από το Φυσικό και Κοινωνικό Περιβάλλον και αξιοποιούμε τη Σύγχρονη Τεχνολογία στη προσέγγιση της γνώσης.

Γλωσσική ικανότητα

Μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, την παιδική λογοτεχνία, τη δραματοποίηση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και αναπτύσσουν τη Γλωσσική τους Ικανότητα.

Συναισθηματική νοημοσύνη – πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής

Προωθούμε και εξελίσσουμε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών, υλοποιώντας το πρωτοποριακό και εξειδικευμένο πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής μετά από το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους αλλά και να τα διαχειρίζονται, χτίζοντας έτσι τα κατάλληλα θεμέλια για μια υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Στο σχολείο μας εφαρμόζουμε Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής κατάλληλα προσαρμοσμένο στο κάθε αναπτυξιακό στάδιο, με στόχο την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων και σεβόμενοι τις ανάγκες των παιδιών. Οι στόχοι είναι τα παιδιά σταδιακά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα κατανοούν και τα εκφράζουν. Να εκφράζουν τις επιθυμίες και τις αντιθέσεις τους λεκτικά και να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και άλλων προβλημάτων. Να δέχονται τους κανόνες, τα όρια και να μπορούν να τα βάζουν τα ίδια, καθώς και να περιμένουν την σειρά τους και να ακούν τον άλλον. Επίσης να κατανοούν την διαφορετικότητα και να την σέβονται. Απώτερος στόχος είναι τα παιδιά τελικά να αναπτύσσουν σταδιακά την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό στον άλλον.

Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και αλληλεπίδρασης, κινητικά και λεκτικά, εμπιστοσύνης και διεκδίκησης, την αφήγηση παραμυθιών και άλλων ιστοριών, εικαστικές δραστηριότητες και ομαδικές κατασκευές το παιδί μαθαίνει να βιώνει τα συναισθήματα που του προκαλούνται, αφού τα αναγνωρίσει, τα κατονομάσει και τα συζητήσει. Επίσης διαχωρίζει το συναίσθημα από την συμπεριφορά, με το πρώτο να είναι αποδεκτό, ενώ το δεύτερο να χρειάζεται όρια και έλεγχο, πχ. Ο θυμός επιτρέπεται, ενώ η επιθετικότητα όχι, Η στενοχώρια αναγνωρίζεται, ενώ στα ουρλιαχτά που ίσως προκύψουν χρειάζονται όρια. Μέσα και από αυτή την λειτουργία καλλιεργείται ο σεβασμός στον άλλον και η ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση καλλιεργείται στα παιδιά με την συμμετοχή και την προσπάθεια των ενηλίκων που φροντίζουν, γονέων και παιδαγωγών. Για να μπει το παιδί στη θέση του άλλου, για να νοιώσει όπως ο άλλος, χρειάζεται αυτός ο άλλος να πει πώς αισθάνθηκε. Αυτό εφαρμόζουν αρχικά, η ψυχολόγος του σχολείου με το μάθημα της Συναισθηματικής Αγωγής μέσα σε κάθε τμήμα, οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι παιδαγωγοί, όταν στις δύσκολες στιγμές των παιδιών μοιράζονται τα συναισθήματά τους και διαμεσολαβώντας στις διενέξεις με τους συνομηλίκους, αναδεικνύοντας και το συναίσθημα του άλλου παιδιού. Καθώς το παιδί ακούει το συναίσθημα του άλλου, ενήλικα ή συνομηλίκου, καλείται να σκεφτεί και να μπει για λίγο στη θέση του άλλου. Στην ίδια φιλοσοφία καλούνται και οι γονείς, μέσα από τις ομιλίες και τις ατομικές συναντήσεις με την ψυχολόγο του σχολείου, να βοηθήσουν τα παιδιά και έτσι να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους.

Οι συνέπειες για κάποιο παιδί που χτυπήσει ή ενεργήσει προσβλητικά προς κάποιον συνομήλικό του, εφαρμόζονται αφού έχουν γίνει οι παραπάνω ενέργειες. Οι συνέπειες που συμβαδίζουν πάντα με τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών οδηγούν σταδιακά στην ωριμότητα των παιδιών. Είναι βήμα συναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης η κατανόηση και το βίωμα πως τα γεγονότα συνδέονται και έχουν αλληλουχία, οι ενέργειες οι δικές μας, των άλλων και της φύσης έχουν συνέπειες. Με τον τρόπο αυτό κατανοούν επίσης τα όρια και τους κανόνες που θα συναντούν στις σχέσεις αλλά και στις δραστηριότητές τους μεγαλώνοντας.

Εμείς οι παιδαγωγοί από πλευράς μας εμψυχώνουμε τις προσπάθειές τους, συμμετέχουμε στα παιχνίδια τους, συντονιζόμαστε με τα ενδιαφέροντά τους και έτσι γινόμαστε ουσιαστικό κομμάτι της εμπειρίας τους, δίνοντας τις αφορμές για ακόμα μεγαλύτερη εξερεύνηση, περισσότερο παιχνίδι, εμπειρίες και γνώσεις.

Σε όλο αυτό που ονομάζουμε συνέπεια, τα ίδια τα παιδιά γίνονται κοινωνοί και συμμέτοχοι, καθώς εξελίσσονται νοητικά και γνωστικά, όταν καλούνται να σκεφτούν και να προτείνουν και τα ίδια λύσεις και συνέπειες σε μία διένεξη με έναν φίλο τους ή σε κανόνες που παρέβλεψαν!

Φιλαναγνωσία

Καλλιεργούμε τη Φιλαναγνωσία μέσα από τη διαδικασία των projects και των δημιουργικών δράσεων μέσα από τη Σχολική Βιβλιοθήκη.

Νοητική εξέλιξη

Καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε την προσοχή, την παρατηρητικότητα, τη φαντασία, τη μνήμη και γενικά διευκολύνουμε και ενισχύουμε τη Νοητική Εξέλιξη του παιδιού.

Κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη σχέσεων

Υποστηρίζουμε κάθε παιδί να ενταχθεί στην ομάδα, να δημιουργήσει σωστές διαπροσωπικές σχέσεις, τόσο με τα άλλα παιδιά όσο και με τους ενήλικες και να οικοδομήσει τις αξίες της κοινωνικής ζωής – αλληλοσεβασμό, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, ενδιαφέρον για την εργασία, αίσθηση του δικαίου και του αδίκου – ώστε να εξελιχθεί σε ένα υπεύθυνο, ισότιμο και δημιουργικό μέλος της κοινωνίας!   Καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης του παιδιού. Τα παιδιά στο σχολείο μας θα μάθουν να μοιράζονται, να λύνουν τα προβλήματά τους, να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους μπροστά σε άλλους, να εμπιστεύονται και να δημιουργούν, όντας ισότιμα μέλη μιας ομάδας.

 

Αισθητική Κρίση

Με το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι σε συνεργασία με Δάσκαλο Υποκριτικής, τα εικαστικά, τη μουσική με συνοδεία πλήθους μουσικών οργάνων από το Δάσκαλο Μουσικής, τα παιδιά αναπτύσσουν την Αισθητική τους κρίση.

 

Περιβαλλοντική εκπαίδευση . εξερευνώ , παίζω και μαθαίνω στη φύση .

Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί της ζωής μας, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, όσο η πρόσβαση σε χώρους πράσινου περιορίζεται, τόσο απομακρυνόμαστε από τη φύση. Είναι αλήθεια, όμως, ότι οι ώρες του παιχνιδιού και της εξερεύνησης στη φύση είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα σήμερα.

Γι’ αυτό στο σχολείο μας  οργανώσαμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Εξερευνώ, Παίζω και Μαθαίνω στη Φύση» 

 Γνωρίζοντας ότι:

  • Ένα παιδί παίζοντας στη φύση ασκείται, εφευρίσκει τους «κανόνες» κίνησης και ισορροπίας και αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες.
  • Η δραστηριότητα στη φύση προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, μειώνει το άγχος και το θυμό και τονώνει την ενέργεια.
  • Παίζοντας στη φύση, τα παιδιά είναι ελεύθερανα μεταφράσουν το χώρο σε ό, τι τους αρέσει.
  • Το φυσικό περιβάλλον είναι πλούσιο σε ερεθίσματαπου προάγουν την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Θα δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία:

  • Να φτιάξουν μια φωλιά με πέτρες και ξύλα, να σκαρφαλώσουν, να αγκαλιάσουν ένα δέντρο, να γεμίσουν λάσπες τα χέρια τους. Για να βιώσουν με το σώμα και να αποκτήσουν εμπειρίες.
  • Να παρατηρήσουν ότι τα φύλλα όταν πέφτουν αλλάζουν χρώμα, δύο πέτρες όταν τις χτυπήσεις κάνουν μουσική, ένα ξυλάκι επιπλέει στο νερό, ενώ το βότσαλο βουλιάζει…
  • Για να συλλέξουν πληροφορίες, να συγκρίνουν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, ν’ ανακαλύψουν, να μάθουν.
  • Να φανταστούν ότι το δάσος γεμίζει νεράιδες, το πάρκο γίνεται γήπεδο ποδοσφαίρου, ο θάμνος γίνεται κρησφύγετο πειρατών και ένας πεσμένος κορμός μεταμορφώνεται σε διαστημόπλοιο. Γιατί μέσα σ’ αυτούς τους φανταστικούς τόπους κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να δυναμώσει σωματικά και ψυχικά, να δοκιμάσει με ασφάλεια τις δυνατότητές του, να ψάξει, να συνδυάσει και να συμπεράνει.
  • Να ζήσουν τις αλλαγές των εποχών, παίζοντας με τα ξερά φύλλα, απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης, ακούγοντας το τραγούδι της βροχής ή τον κρύο βοριά το χειμώνα. Για να γνωρίσουν και ν’ αγαπήσουν τη φύση ώστε να τη σέβονται, να τη φροντίζουν και να την προστατεύσουν.

Εμείς οι παιδαγωγοί από πλευράς μας εμψυχώνουμε τις προσπάθειές τους, συμμετέχουμε στα παιχνίδια τους, συντονιζόμαστε με τα ενδιαφέροντά τους και έτσι γινόμαστε ουσιαστικό κομμάτι της εμπειρίας τους, δίνοντας τις αφορμές για ακόμα μεγαλύτερη εξερεύνηση, περισσότερο παιχνίδι, εμπειρίες και γνώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ

Το παραμύθι της πεταλούδας  στο πλαίσιο της αδιάλειπτης προσπάθειας για συνεχή εξέλιξη των εκπαιδευτικών του  προγραμμάτων με τη συγκρότηση καινοτόμων μοντέλων διδασκαλίας και εκπαιδευτικών πρακτικών, εισάγει το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσειοπαιδαγωγικής για παιδιά Προσχολικής ηλικίας.

Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα σχεδιάζεται ειδικά για τους μαθητές του Προνηπίου και του Νηπιαγωγείου σύμφωνα με τις δημιουργικές τους δυνατότητες και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Παιδαγωγούς των τμημάτων, βάσει του project της κάθε τάξης, των κατευθύνσεων που αυτό περιλαμβάνει και σύμφωνα με τις επιταγές της Βιωματικής Επικοινωνιακής Μεθόδου και τους στόχους του Ενιαίου Διαθεματικού Πλαισίου.

Αξιοποιώντας τα εργαλεία του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, της Αφήγησης και των Εικαστικών, σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές θεωρίες για τη Γνώση και τη Μάθηση, καθώς και το νέο προσανατολισμό των μουσείων σε μία ανθρωποκεντρική-δημοκρατική κατεύθυνση, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, πλούσιο σε ερεθίσματα, ιστορίες και αφηγήσεις, να βιώσουν, μέσω τεχνικών ενεργητικής συμμετοχής, μια πολυδιάστατη μαθησιακή εμπειρία ως παιχνίδι και αισθητική απόλαυση.

Η επίσκεψη στο μουσείο, αν και κορυφαίο γεγονός, δεν είναι πια παρά μόνο ένας σταθμός μιας μακράς και περιπετειώδους διαδρομής που συνεχίζεται στο σχολείο και στο σπίτι και πυροδοτεί δημιουργικά τη διάθεση για γνώση, μάθηση, εμπειρία, συμμετοχή, συνεργασία και δημιουργία.

 

Αθλητισμός & άσκηση

Βοηθάμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να ασκήσουν το Σώμα τους, να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία και τον συντονισμό των κινήσεών τους, να διδαχτούν και να εκφραστούν μέσα από την κίνηση, υλοποιώντας επιπρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως Αθλητικών Δραστηριοτήτων,( μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις ) Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl-Orff,  και Ρυθμικής Γυμναστικής.

 

STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics)

Γνωρίζουμε έννοιες της φυσικής, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επίλυση προβλημάτων, η διερευνητική μάθηση, όπου μέσω της Β.Ε.Μ. που εφαρμόζουμε η ανακάλυψη της λύσης είναι αποτέλεσμα μίας δημιουργικής διεργασίας – εμπλοκής των παιδιών.

Ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο όπου τα παιδιά διερευνούν, πειραματίζονται και ανακαλύπτουν έννοιες και το οποίο μετατρέπει το μάθημα σε πραγματική εμπειρία.

 

Σεβόμαστε τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και θέσεις που θεωρούν ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την ποιοτική φροντίδα, σύμφωνα με την πολιτική των διεθνών οργανισμών (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, UNESCO και UNICEF) που προωθούν τη θέση ότι η εκπαίδευση στην βρεφική και νηπιακή ηλικία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ποιοτικής φροντίδας και να ακολουθεί το πλαίσιο που συνδέει τα πέντε βασικά σημεία μιας σωστής ανατροφής (nurturing)!
img1

ΤΑ ΒΡΕΦΑΚΙΑ ΜΑΣ

ΝΟΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  • Βοηθάμε τα παιδιά να συνδέσουν τις λέξεις με τα αντικείμενα( οπτικοποιημένο υλικό )
  • Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους με τραγούδια και παραμύθια , μικρές ιστορίες .
  • Μέσα από απλούς διαλόγους ενθαρρύνονται να εκφραστούν λεκτικά.
  • Παρατηρούν εικόνες από τα βιβλία μας και απαντούν σε απλές ερωτήσεις

ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΌΣ ΤΟΜΕΑΣ

  • Ανάλογα με την ηλικία τους μαθαίνουν να περπατήσουν, να οργανώνουν και να ελέγχουν την κίνηση τους.
  • Εξερευνούν και ανακαλύπτουν.
  • Πετούν και πιάνουν παιχνίδια ή αντικείμενα (πχ. μπάλα, λούτρινα ζωάκια κ.α.)
  • Αναζητούν και βρίσκουν αντικείμενα που τους κρύβουμε.
  • Μαθαίνονται και μοιράζονται το χώρο και τα παιχνίδια.
  • Γγνωρίζουν τα μέρη του σώματος.
  • Μαθαίνουν να κάθονται την ώρα του φαγητού.
  • Εξερευνούν και ανακαλύπτουν.

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

  • Έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα χρώματα
  • Αναπτύσσουν λεπτούς χειρισμούς
  • Έρχονται σε επαφή με υλικά που θα τα βοηθήσουν να εκφραστούν
  • Βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας
  • Μαθαίνουν να συνεργάζονται

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΡΥΘΜΙΚΗ

  • Έρχονται σ’ επαφή με διάφορα είδη μουσικής (παιδικά τραγούδια, κλασσική, έντεχνη, παραδοσιακή).
  • Μαθαίνουν απλά τραγουδάκια.
  • Παίζουν μουσικά και ρυθμικά παιχνίδια.
  • Διακρίνουν τους διάφορους ήχους(η κουδουνίστρα, η φωνή του φίλου μου, το τηλέφωνο κ.α.).
  • Γνωρίσουν και πειραματίζονται με απλά μουσικά όργανα.
Image

Βρεφονηπιακός Σταθμός - Νηπιαγωγείο

© 2025 paramythipetaloudas.gr | Developed & Hosted by POTNIA.DIGITAL

Ακολουθήστε μας

Κλείσιμο
Image